Лауреатами Нобелівської премії в галузі медицини та фізіології 2017 року стали троє американських вчених. Джеффрі Холл, Майкл Росбаш та Майкл Янг були відзначені престижною премією за дослідження молекулярних механізмів, які контролюють добові біоритми людей, тварин та рослин.

 

Біологічні ритми адаптують внутрішні механізми тіла людини до різних фаз доби, впливаючи на сон, поведінку, рівень гормонів, температуру тіла та метаболізм. Лауреати премії допомогли краще зрозуміти "важливість правильної гігієни сну". Їхнє відкриття пояснюють, як рослини, тварини та люди пристосовують свій біологічний ритм так, щоб синхронізувати його із змінами на Землі. Досліджуючи фруктових мушок, лауреати Нобеля виділили ген, який контролює нормальний щоденний біологічний ритм. Вони також довели, що цей ген декодує білок, який накопичується у клітинах організму протягом ночі та деградує вдень. Потім вони визначили додаткові протеїнові компоненти цього процесу самостійно регулюють "внутрішній годинник" у клітині. Науковці також довели, що біологічні годинники функціонують за тим самим принципом у всіх багатоклітинних організмах, у тому числі й людей.

Цього року рада директорів Фонду Нобеля збільшив розмір премії до 9 мільйонів шведських крон ($1,12 мільйона). Грошова премія буде розділена порівну між трьома лауреатами.