За рішенням НЗСУ з 1-го січня 2021 року змінилися правила виїзду мобільних бригад до пацієнтів з підозрою на CОVID-19. Робота мобільних бригади наразі не буде оплачуватись НСЗУ.

 Відтепер тест на коронавірус у Вінниці можна буде здати у п’яти ЦПМСД міста, МКЛ №1 та №2, а також у пологових будинках №1 та №2. У цих закладах роблять швидкі тести, ІФА та ПЛР. 

У Національній службі здоров’я України пояснюють, що змінили алгоритм тестування на COVID-19, аби розширити доступ пацієнтів до тестування і швидше виявляти інфікованих коронавірусом. А саме – тестування пацієнтів з підозрою на COVID-19 буде проводитися на первинній ланці та на рівні амбулаторної допомоги.

Зміни передбачають, що тестування на коронавірус будуть робити людям з ознаками гострої респіраторної вірусної інфекції. Раніше тестували пацієнтів лише з симптомами COVID-19 та пневмонії.

Відбір матеріалів для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ тепер входить до пакету з надання медичної допомоги на первинній ланці. І є безоплатним для пацієнта з підозрою на COVID-19.

У 1-му кварталі цього року не буде пакету послуг для мобільних бригад, що беруть матеріал для тестування у пацієнтів з підозрою на COVID-19. Натомість Центри надання первинної меддопомоги створюють пункти тестування. Медики виїжджають до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно. Також Центри медико-санітарної допомоги мають можливість домовитися між собою та створити спільні пункти тестування або мобільні бригади.

До пакету первинної медичної допомоги додали скринінгове обстеження. А саме – тестування методом експрес-діагностики – швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати через 15 хвилин після тестування.

Скринінгове дослідження на визначення антигену SARS-CoV-2 проводять:

  • людям з підозрою на COVID-19,
  • людям з симптомами тяжкого гострого респіраторного синдрому, інших ГРВІ або з ознаками пневмонії;
  • пацієнтам, які підлягають плановій госпіталізації;
  • особам, які були у тісному контакті з хворим на COVID-19 та тим, хто повернувся з регіонів, де зафіксовано масштабне розповсюдження COVID-19.

Як вирішили у Вінницькій міськраді мобільні бригади направлятимуться  до дітей, людей, старших 60 років, інвалідів першої групи, що не можуть самостійно пересуватися.