З 1992 року 3 грудня рішенням Організації Об'єднаних Націй в усьому світі щорічно 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю.
Тема Міжнародного дня 2020 року: на шляху до інклюзивного та сталого світу після пандемії з урахуванням потреб осіб з інвалідністю.
Залучення осіб з інвалідністю в життя суспільства є найважливішою умовою забезпечення прав людини, досягнення сталого розвитку, встановлення миру і безпеки. Це також є одним із головних завдань Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року. Захист прав осіб з інвалідністю - це не тільки питання справедливості, а й інвестиція в спільне майбутнє.
Глобальна криза COVID-19 оголила масштаби існуючої в світі нерівності і відчуження, підкресливши, що робота по інтеграції осіб з інвалідністю є нашим найважливішим завданням. Особи з інвалідністю - котрих в світі близько одного мільярда людей - є однією з найбільш маргіналізованих груп нашого суспільства, яка найбільшою мірою постраждала в результаті пандемії.
Навіть при звичайних обставинах особи з інвалідністю мають менше шансів отримати доступ до охорони здоров'я, освіти, зайнятості та участі в житті суспільства. Для забезпечення того, щоб люди з інвалідністю не залишалися осторонь, необхідні комплексні заходи.
Інтеграція осіб з інвалідністю буде служити інтересам всього суспільства. Це допоможе впоратися з пандемією і повернутися до нормального життя. Це дозволить створити більш гнучкі системи, здатні реагувати на складні ситуації, з наданням допомоги в першу чергу самим нужденним групам населення.