28 лютого 2022 року Всеукраїнська екологічна ліга організувала і провела Національну відео конференцію «Екологічні загрози та ризики для довкілля, життя та здоров’я людей від російської військової агресії».

Для України зараз це болюча тема, російські окупанти окрім найціннішого – життя та здоров’я людей, руйнують та знищують природу, спричиняють техногенні катастрофи: підірвано газопровід у Харкові, обстріляна ракетами нафтобаза у Василькові та Охтирці, захоплено Чорнобильську АЕС. До відео конференції долучились близько 158 учасників з усіх регіонів України – представники міністерств і відомств, органів місцевого самоврядування, промислових підприємств, міжнародних організацій, об’єктів ПЗФ, депутати різних рівнів, експерти з питань охорони довкілля та екологічної безпеки, науковці, громадські активісти, ЗМІ.

В ході проведення засідання було обговорено наступні питання:

  • потенційна загроза та наслідки руйнування екологічно небезпечних підприємств, об’єктів військової та критичної інфраструктури,;
  • ймовірні ризики для об’єктів урановидобувної галузі та атомної енергетики, зокрема, Чорнобильської АЕС та локальні підвищення радіаційного фону;
  • стан водних ресурсів та проблеми водопостачання;
  • проблемні питання поводження з побутовими та небезпечними відходами, хімічними речовинами та об’єктами;
  • забруднення ґрунтів, порушення ландшафтів, природоохоронних об’єктів та територій;
  • ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації, ризики для життя та здоров’я людей;
  • загрози небезпечних техногенних змін екологічного стану зони впливу геологічного середовища території масового закриття шахт на Сході України.

З вступним словом до всіх звернулась Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги та зазначила, що Україна потерпає від російської військової агресії вже вісім років. Війна у кожного з нас вже у будинку, і всі мають зрозуміти – ніхто не зможе бути осторонь. Всеукраїнська екологічна ліга з 2014 року активно працює в Донецькій та Луганській областях з питань екологічної безпеки та захисту довкілля. Зараз техногенні екологічні катастрофи по всій Україні. Окупанти почали наносити удари по цивільній та промисловій інфраструктурі. І це об’єкти, які загрожують життю і здоров’ю тисяч людей, це загрози, про які ми, екологи, дуже знаємо. Захоплення російськими військами Чорнобильської АЕС може спровокувати порушення режиму функціонування об’єкту. Українські спеціалісти тримають станцію в належному стані. Нам загрожують і захопленням і інших станцій. В кожному регіоні є об’єкти критичної інфраструктури.Всеукраїнська екологічна ліга створила Громадський Комітет реагування на екологічні загрози: контактуємо з Департаментами та представниками інших відомств з приводу екологічних проблем. Експерти ВЕЛ готують звернення до Міжнародного кримінального суду, який розглядає військові злочини та злочини військової агресії: захоплення Чорнобильської АЕС є викликом не лише Україні, а і всьому світу. Звертаємось до Верховної Ради України з проханням про ратифікацію Римського статуту.

Руслан Стрілець, т.в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України наголосив, що КМУ працює в режимі 24/7. Міністерство фіксує техногенні катастрофи та попередньо обраховує збитки в результаті чого, ми звернемось до Міжнародного суду ООН для їх відшкодування. Міністерство готує перелік Міжнародних договорів та конвенцій, учасником яких, поки що, залишається Росія і готуємо пропозиції до міжнародних природоохоронних організацій щодо виключення країни- агресора з цих конвенцій.

Олег Бондаренко, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування підкреслив, що народні депутати беруть участь у всіх подіях. Ми комунікуємо з військовими адміністраціями, намагаємось запобігти наслідкам російської агресії. Зараз у нас питання запобігання наслідкам техногенних катастроф. Ми маємо донести до світу екологічні проблеми України. Немає довкілля окремої держави є довкілля всього світу.

Прощук Едуард Петрович, народний депутат України, голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування зазначив, що еко спільнота має виступити єдиним фронтом, ми маємо підняти на міжнародному рівні питання Чорнобильської АЕС та ядерної зброї, яка прирівняється до катастрофи в 500 Хіросім.

Олена Криворучкіна, народний депутат України зазначила, що ми маємо діяти системно по всім напрямам. Маємо притягнути агресора до відшкодування матеріальних збитків. В зверненні до Міжнародного кримінального суду необхідно встановити причинно-наслідковий зв'язок: наявність і розмір встановлених збитків. У ДЕІ створюється штаб фіксації та формування єдиного реєстру збитків заподіяних довкіллю під час окупації. Вже підготовлено організаційні документи, завтра відбудеться перше засідання.

Максим Тимочко, юрист Української Гельсінської спілки з прав людини, експерт з міжнародного гуманітарного права включився у відео конференцію з місця дислокації свого військового підрозділу. Закликав всіх боротися з воєнними злочинами та звернутись до Міжнародного кримінального суду щодо розслідування та переслідування російських військових, керівництва Російської Федерації та інших осіб, звинувачених у геноциді, військових злочинах та злочинах проти людяності, в тому числі, злочинів проти довкілля.

Михайло Хорєв, Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України повідомив про ситуацію в Зоні відчуження та на півдні України, де російські війська намагаються зруйнувати дамбу, щоб нібито «дати воду в Крим». Але це неможливо технологічно, оскільки за вісім років російської окупації Криму інфраструктура Північно- Кримського каналу зруйнована і частково демонтована.

Наталя Міронова, доктор сільськогосподарських наук, доцент, завідувачка кафедри екології та біологічної освіти Хмельницького університету управління та права ім. Л. Юзькова, голова Хмельницької обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги наголосила, що зараз критично важливим є підсилення підрозділів охорони на АЕС . Має бути інформування населення та створено пам’ятку, де описано заходи безпеки, які населення повинно застосовувати у випадку катастрофи.

Євген Яковлєв, доктор технічних наук, головний науковий співробітник Інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору НАН України підкреслив, що війна несе не лише смерті, горе, втрати, але наша країна може стати вдруге центром планетарної техногенної катастрофи. Виключного значення зараз набуває активізація системи моніторингу стану довкілля. Без системних спостережень стан порушеного навколишнього середовища ми не відновимо. Для прикладу: створена за вісім років у Донецькій області система екологічного моніторингу, дозволила застабілізувати деякі небезпечні техногенні зміни екологічного стану зони впливу геологічного середовища території масового закриття шахт на Сході України.

Ольга Гелевера, кандидат географічних наук, доцент кафедри географії та геоекології Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка, голова Наукової Ради Кіровоградської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги повідомила, що всі уранові шахти, що діють на території Кіровоградської області-Інгульська, Смолінська та Новокостянтинівська мають відвали. А це мільйони тон радіоактивних подрібнених порід. У разі обстрілів обласний центр може накрити хвиля радіоктивного пилу. На території області є хвостосховище балки «Щербаківська», де також є радіоактивні відходи. Відповідні державні структури мають попіклуватись про те, щоб населення було вчасно поінформоване про ймовірні ризики.

Алла Прищепа, доктор сільськогосподарських наук, професор, директор Навчально-наукового інституту агроекології та землеустрою Національного університету водного господарства та природокористування, голова Рівненської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги зазначила, що основним завданням є збереження здоров’я населення. Попри військові дії, необхідно подавати чисту воду, щоб не провокувати утворення різноманітних хвороб, а також підготувати пам’ятки для волонтерів щодо використання води, яку передають нашим військовим та цивільному населенню.

Степан Вадзюк, доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри фізіології з основами біоетики та біобезпеки Тернопільського державного медичного університету ім. Горбачевського, голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги зазначив, що забруднення води, повітря позначається на здоров’ї людей. У нас ще є відлуння минулої Чорнобильської катастрофи. Треба звертатися до Міжнародного кримінального суду та домагатися визнання Росії країною терористом. Проблема і екологічна, і гуманітарна – це наслідки пов’язані із санітарними втратами. Ми маємо звернутись до Червоного Хреста, щоб притягнути Росію до їх відшкодування.

Григорій Шматков, доктор біологічних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, зазначив, що будь яке потрапляння вибухових пристроїв в дамбу або хвостосховище може призвести до забруднення усіх компонентів природного середовища та басейна Дніпра. Населення має бути поінформоване, що робити у разі надзвичайних техногенних аварій. Необхідно залучити фахівців з підготовки та впровадження превентивних заходів, щоб запобігти цим катастрофам.

Артемій Воробьов, адвокат адвокатського об’єднання «GRECO» поінформував про дію міжнародних документів, які захищають населення. Конвенція про закони та звичаї суходільної війни, Гаазька Конвенція 1907 року, Четверта Женевська Конвенція про захист населення під час війни від 1949 року, перша Женевська Конвенція від 1949 року про захист поранених та хворих солдат, та найголовніше - це протокол Женевських Конвенцій від 1972 року, що стосується захисту мирного населення, під час міжнародних збройних конфліктів. Дії, РФ є незаконними відповідно до цих документів, жорстокими і підступними.

Олена Кравченко, виконавчий директор, член Правління «Екологія. Право. Людина» поінформувала, що вже зібрано базу понад 500 адрес міжнародних природоохоронних організацій, зокрема, ЮНЕП, керівників європейських «зелених» партій, громадських екологічних об’єднань. Ми закликаємо всі екологічні спільноти згуртуватися проти ворога, який сьогодні веде війну на всій території Україні, наслідки якої будуть відчутними для усього світу.

Попри складну ситуацію в регіонах України до роботи відеоконференції долучились Директори департаментів екології ОДА, та звернулись з приводу критичних екологічних ситуацій в регіонах. Ірина Кашпур (Сумська обл.) повідомила що в області є багато об’єктів критичної інфраструктури, зокрема, сховища аміаку і ми маємо зменшити вплив викидів. Сергій Натрус (Донецька обл.) зауважив, що в кожній області має бути чітка актуальна інформація щодо екологічно небезпечних підприємств, які можуть потрапити під обстріли. Запропонував підготувати і передати нашим військовим та підрозділам територіальної оборони пакети матеріалів, де вказати об’єкти, які несуть екологічну загрозу та рекомендації щодо оперативних дій. Руслан Гречаник (Львівська обл.) повідомив, що попри вирішення екологічних ситуацій, варто думати і про населення. Він зазначив, що в їх регіоні можуть прийняти та розмістити жінок та дітей. Ірина Пирогова (Запорізька обл.) наголосила на необхідності спільних дій заради екологічної безпеки та висловила пропозицію щодо залучення провідних науковців, фахівців до розв’язання техногенних проблем.

Пропозиції, які внесли учасники національної відео конференції зараз опрацьовуються і будуть найближчим часом оприлюднені. Посилання на відео звіт Конференції. Всеукраїнська екологічна ліга закликає громадян України до спільних дій задля захисту рідної землі!

Пропонуємо, за можливості, інформувати Громадський Комітет реагування на екологічні загрози про критичні випадки руйнування природного середовища та екологічно небезпечних об’єктів. Експерти Всеукраїнської екологічної ліги готують звернення до Міжнародного кримінального суду, який розглядає військові злочини та злочини військової агресії.

https://www.ecoleague.net/pres-tsentr-vel/novyny/2022-rik/liutyi/item/2187-ekolohichni-zahrozy-ta-ryzyky-dlia-dovkillia-zhyttia-ta-zdorov-ia-liudei-vid-rosiiskoi-viiskovoi-ahresii