Щорічно 28 липня відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитами. Вірусні гепатити становлять серйозну проблему для системи охорони здоров’я через їх широку поширеність (особливо серед окремих груп населення), особливості шляхів передачі (контагіозність вірусних гепатитів В та С більша, ніж ВІЛ), складність діагностування (поширеність безсимптомного перебігу хвороби, обмежений доступ до тестування), негативні наслідки розвитку хвороби (цироз печінки, гепатоцелюлярна карцинома) та низький рівень усвідомлення населення щодо наслідків захворювання.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я вірусним гепатитом B або C інфіковані 325 млн. осіб у всьому світі і щорічно від нього вмирає 1,4 млн. чоловік. За рівнем смертності дана інфекційна хвороба стоїть на другому місці після туберкульозу, а число людей, інфікованих гепатитом, в 9 разів перевищує кількість ВІЛ-інфікованих.

Україна належить до країн із середньою поширеністю гепатитів. Однак, за результатами моніторингу груп ризику інфікування вірусом гепатиту С, захворюваність серед них значно перевищує середньосвітові показники та сягає 40-60% контингенту. Щорічно в країні реєструється 11-14 тисяч нових випадків вірусних гепатитів.

 

Детальніше...